fbpx

Последвай ни във Facebook и Instagram! 💙

Как да защитим кучетата си от студа – съвети за безопасност през зимата

Зимата дойда, а навън пак стана “кучи студ”! За много хора и животни, зимата е истински вълшебна със своя свеж въздух и заснежени пейзажи. Повечето кучета обожават снега и могат да тичат, играят и гонят снежинки с часове. Все пак, не бива да подценяваме смразяващите температури и условия, които могат да бъдат тежки, както за нас самите, така и за нашите четириноги приятелчета. И тук идва въпросът – “Как да защитим кучетата си от студа”? В тази статия ще обсъдим именно това и ще ви дадем някои ценни съвети как да подсигурите комфорта и безопасността на вашите косматковци през студените месеци.

Разгледайте Pet Friendly хотели в планината и отидете на почивка с вашия домашен любимец тази зима!

Какви са рискове крие студеното време за нашите кучета

Преди да започнем със севетите как да защитим кучетата си от студа е изключително важно да ви разкажем за потенциалните рискове за здравето на кучетата, които може да причини продължителното излагане на студ.

Хипотермия

Хипотермия настъпва, когато телесната температура на кучето падне опасно ниско, обикновено под 35°C. Симптомите за хипотермия при кучетата включват треперене, летаргия, мускулна скованост и в тежки случаи – загуба на съзнание.

Измръзване

Измръзването се случва, когато крайниците, ушите, опашката или възглавничките на лапите на кучетата замръзнат, поради продължително излагане на ниски температури или дълга игра в снега. Засегнатите области могат да станат бледи, сиви или синкави и силно болезнени.

Нараняване на лапите

Студеното време може да бъде сурово за лапите на кучето. Снегът и леда могат да причинят образуването на ледени топчета между възглавничките на лапите им, което води до дискомфорт и потенциални наранявания. Освен това солта и химикалите, с които се третират пътищата и тротоарите, могат да раздразнят и наранят лапичкитe.

Как да защитим кучетата си през зимата

Сега, след като разгледахме рисковете, нека продължим с ефективните начини как да предпазите вашите косматковци от студа:

  1. Подсигурете подслон

Уверете се, че вашето куче винаги има достъп до топло и сухо място, където да се подслони при необходимост. Ако кучето ви живее на двора, това би могло да бъде кучешка колибка или друго закрито пространство. Уверете се, че скривалището му е повдигнато над земята, за да предотвратите проникването на студ и влага. Осигурете удобна постелка или меко одеалце за повече комфорт и топлина.

  1. Обличайте кучето си подходящо

На пазара вече има стотици страхотни кучешки пуловери, палта и дори обувки, с които да осигурите топлина на вашето кученце. Тези предпазни облекла ефективно предпазват от измръзване по време на зимните разходки. Уверете се, че облеклото на вашето кученце му е по мярка и не ограничава движението му.

Разгледайте Колекция Есен-Зима на кучешки дрешки и аксесоари в Petmall!

  1. Ограничете времето навън

Въпреки че ежедневното движение е изключително важно за кучетата, през студените месеци се налага да съкратим времето за разходка. Продължителното излагане на студ може да бъде опасно. Ако се налага, праве

те повече, но по-кратки разходки и винаги наблюдавайте кучето си за признаци на измръзване.

  1. Защитете лапите им

Помислете дали да не поставите обувки на краката на кучето си, за да го предпазите от студени повърхности и вредните вещества, с които третират улиците през зимата. След разходка старателно измийте и избършете лапите им, в случай че по тях са полепнали лед или сол.

  1. Коригирайте диетата им

Кучетата имат нужда да приемат повече калории през зимните месеци, за да поддържат телесната си температура. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да определите дали диетата на вашето куче трябва да се коригира през зимата, въз основа на неговото ниво на активност и порода. Уверете се, че има лесен достъп до питейна вода по всяко време.

  1. Осигурете движение на кучето си

Въпреки че е изкушаващо да останете на закрито в студените дни, кучетата все пак се нуждаят от движение, за да бъдат здрави и щастливи. Излизайте на по-кратки, но чести разходни и играйте различни игри на закрито. Така ще поддържате кучето си активно и жизнено.

  1. Имайте предвид възрастта и здравословното състояние на кучето си

Малките кученца, възрастните кучета и кучетата с определени здравословни проблеми са по-податливи на студа и съответно са изложени на по-висок риск. Имунитета на кучетата също пада през зимата и е възможно да се обострят здравословни проблеми, които има. Препоръчваме ви да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, ако кучето има нужда от определени хранителни добавки или специална грижа през зимните месеци.

Зимата може да бъде любим сезон на повечето от нас, но тя идва със своите предизвикателства. Важно е да знаем как да защитим кучетата си от студа и какви са признаците на състояния като измръзване или хипертония. Когато времето се застуди, трябва да осигурим подходящ подслон и облекло за нашите косматковци, както и да ограничим продължителното време навън, дори и да изглежда забавно и весело. Безопасността и комфорта на нашите кучета са най-важни и не трябва да го забравяме.

Надяваме се тази статия на тема “Как да предпазим кучетата си от студа” да ви е била полезна. Желаем незабравими моменти и много веселби с вашите домашни любимци тази зима!

Сподели с приятели:

Планирай следващата си почивка с домашен любимец!

прочети също

Други интересни публикации

Pet Friendly дестинациите в България с минерални извори, както и в кои  Pet Friendly хотели с минерален басейн може да отседнете в вашите домашни любимци.
Повечето кучета обожават снега и могат да тичат, играят и гонят снежинки с часове. Все пак, не бива да подценяваме смразяващите температури и…
От PetFriendly.bg създадохме интерактивна карта с всички Pet Friendly плажове в България, за да можеш да отидеш с кучето си на плаж…
Ако планирате почивка с куче, знайте че не сте сами. Все повече семейства предпочитат да вземат домашните си любимци на…