fbpx

Последвай ни във Facebook и Instagram! 💙

0

Почивка с котка – какво трябва да знаеш?

Да бъдеш на почивка означава да се отпуснеш, да релаксираш и да избягаш от всекидневния стрес, но ако сте собственик на котка това може да бъде малко по-сложно. Няма значение дали ще пътувате с кола или пък ще летите със самолет. Да вземете вашата котка на почивка ви с вас изисква предварително планиране и подготовка. За някои собственици на котки може да изглежда странно, но всъщност има котки, които са изключително авантюристични и биха се радвали да отидат на пътуване със своя човек. В този пост ще изследваме някой важни неща, които трябва да имаме предвид, ако ходим на почивка с домашен любимец, и по-точно – на почивка с котка.

Повечето котки могат да бъдат доста чувствителни към промени в заобикалящата ги среда, което прави пътуването с тях по-предизвикателно. Въпреки това, с правилната нагласа и подготовка, ваканцията с вашата любима котка може да бъде едно чудесно преживяване, пълно с нови преживявания и за двама ви.

Вижте всички хотели, които допускат котки!

Вземете основните неща за почивка с котка с вас

Когато приготвяте багажа за вас и вашата котка, не забравяйте да вземете всички основни неща, коита са необходими за котката ви по време на пътуването и престоя. Това включва: котешка храна и вода, котешка тоалетна, играчки, медикаменти, здравни документи и паспорт. Добре би било да вземете и някой познати вещи от дома като например любимо одеало или легълце, за да могат да се чувстват по-комфортно в новата среда. Ако все още нямате легълце за котка, то може да разгледате ръчно изработени легла за котки на сайта на нашите приятели от TrendyPet.

Намерете подходящото Pet Friendly място за почивка с котка

Когато избирате място за настаняване за вас и вашата котка, уверете се, че избраното от вас място приема домашни любимци и по-специално – котки. За ваша изненада, повечето места за настаняване, където можете да отседнете на почивка с домашен любимец приемат и котки. Все пак, има и такива които са ограничени само до кучета, така че прегледайте внимателно. Повече и подробна информация за политиките за прием на домашни любимци може да видите на PetFriendly.bg в индиивидуалната страница на всяко място за настаняване. А за ваше още по-голямо улеснения, с нашия Филтър в страница „Хотели“ бихте могли да отбележите, че търсите места, където се приемат котки, за да видите само тези от тях.

 Признаци на стрес от пътуване при котките

Както вече споменахме, пътуването може да е стресиращо за котките. Именно поради това е важно да можете да разпознавате признаците на стрес у тях. Някой често срещани признаци включват:

  • Прекомерно мяукане или плач
  • Криене или стоене прекалено прилепена до вас
  • Без желание за храна или вода
  • Проблеми с храносмилането като повръщане или диария
  • Агресивно поведение

Как да се справим със стреса, по време на почивка с котка?

Използване на котешки феромони

Feliway е популярна марка, която създава успокояващ феромон, който може да помогне за намаляване на нивата на стрес на вашата котка. Можете да го напръскате върху носача или да използвате дифузер в колата или хотелската стая.

Поддържайте рутината на вашата котка

Придържайте се възможно най-точно към графика за хранене и игра на вашата котка, дори когато пътувате. Това ще помогне за намаляване на стреса и безпокойството им.

Правете почивки по време на пътуването

Ако шофирате, планирайте да спирате на всеки няколко часа, за да дадете на котката си шанс да подиша свеж въздух, да се изходи или да и дадете вода и храна.

Дайте на котката си малко пространство

Котките обичат да имат свое лично пространство, така че им дайте малко време да се отпуснат и да се почувстват в безопастност в тиха, затворена зона след пристигането.

Бъдете спокойни и позитивни

Котките могат да усетят вашия стрес и безпокойство, така че е важно да останете спокойни и позитивни по време на пътуването. Говорете на котката си с мек, успокояващ глас и й осигурете много любов и внимание. Не забравяйте, че да отидете на почивка с домашен любимец може да бъде предизвикателство, но с правилната подготовка и мислене може да бъде и забавно и полезно приключение.

Подгответе котката си за път

Пътуването е най-стресиращо за котките, когато те не са свикнали да пътуват. Именно заради това е важно да подготвите котката си за път предварително. Започнете да правите кратки разходки с колата из квартала преди да поемете към по-дълго пътуване. Това помага да вашата котка да започне да свиква с движението на автомобила и намалява значително стреса върху животното при дълги пътувания.

Също така, подгответе подходящото място, където котката ви ще пребивава по време на пътуването ви. Най-често собствениците избират клетки за пътуване. Дайте малко време на вашата котка да свикне със своята клетка или друго място, в което ще пътува. Оставете го в позната част от дома си, сложете лакомства или играчки вътре и оставете котката си да го изследва и да се чувства удобно в него. Помислете да вземете с вас някои от предметите, които я карат да се чувства комфортно у дома – като например одеалце или възглавничка.

Важно е също да проверите дали сте направили всички ваксини и да носите здравни документи, с които да го докажете.

Погрижете се за сигурността на котката си в автомобила

Домашният ви любимец трябва винаги да е обезопасен при пътуване. Препоръчва се използването на клетка за да се осигури максимална безопасност, както за котката, така и за вас. Котките могат да получат “морска болест” при пътуване. Това може да се избегне, като осигурите 6-часов интервал между последното хранене и времето, когато ще започне вашето пътуване. Осигурявайте ѝ вода, за да не се дехидратира при дълго пътуване, особено когато е топло! Поставете подходящ материал, който ще попие котешката урина ако тя се изпишка вътре в клетката.  Клетката трябва да бъде обезопасена, като през нея е поставен колан за безопасност на седалката и при възможност клетката да е на място с по-малко вибрации при пътуване.

На почивка с котка: помогнете и да свикне с новото място

Котките не са големи фенове на промяната, затова едно ново място може да бъде стресиращо за тях. Можете да помогнете на вашата котка да свикне с новото място като и обръщате повече внимание, играете си с нея и показвате любов. Добра идея е да носите някой от любимите играчки на вашата котка или постелка/ легло за да се чувства по-комфортно. Важно е тези предмети да не са прани за да носят познатият за нея аромат.

Заключение

Да отидете на почивка с котка може да е чудесно преживяване! Важно е обаче да се подготвите предварително за да може то да бъде такова. Основните неща са намирането на място за настаняване, което приветства котки, подготвянето на вашата котка за пътуване, взимането на всички необходими предмети в багажа ви и наблюдаването на поведението на котката ви по време на престоя и по време на пътуването.

Сподели с приятели:

Планирай следващата си почивка с домашен любимец!

прочети също

Други интересни публикации

Pet Friendly дестинациите в България с минерални извори, както и в кои  Pet Friendly хотели с минерален басейн може да отседнете в вашите домашни любимци.
Повечето кучета обожават снега и могат да тичат, играят и гонят снежинки с часове. Все пак, не бива да подценяваме смразяващите температури и…
От PetFriendly.bg създадохме интерактивна карта с всички Pet Friendly плажове в България, за да можеш да отидеш с кучето си на плаж…
Ако планирате почивка с куче, знайте че не сте сами. Все повече семейства предпочитат да вземат домашните си любимци на…

Изпрати запитване за резервация в Почивка с котка – какво трябва да знаеш?:

* Попълването и изпращането на тази форма НЕ е резервация, а запитване за наличност за избраните от вас дати и брой гости. Екипът на Почивка с котка – какво трябва да знаеш? ще се свърже с вас възможно най-скоро и ще отговори на вашето запитване.